GMO- Potatisen
2010 godkände jordbruksverket att man fick odla en genmodifierad potatissort i sverige. Man modifierar potatisen för att påverka stärkelsammansättningen. Den normala potatisen som vi äter innehåller stärkelseformerna Amylopektin (85%) och Amylos (15%).
den onormala midifierade potatisen innehåller (100%) Amylopektin och (0-2%) Amylos.
Amylos består av glykosenheter bundna till varandra med a-glykosindbindningar till långa kedjor.
Amylopetin består av samma sak som Amylos fast det är korta kedjor och som binds till ett tredimensionellt nätverk via a-glykosidbindningar till kolatom 6.
Vad används det till?
Från den nya GMO-potatisen så tar man stärkelsen Amylopektin och använder det till pappersindustrin till ytbehandlingen för att göra papperet starkare. man använder också stärkelsen från potatisen till gödning.
Varken stärkelsen eller potatisen får användas som livsmedel, men endå är det många som demonstrerar mot GMO-potatisen och vill att man ska sluta odla den för att det kan vara skadligt om det kommer ut i "samhället" för både oss och djuren. // Olivia

källor: NK Boken
Kommentarer
Postat av: Amanda
Vad tycker du om detta?
Postat av: Dan
Kan man äta GMO-potatis? Smakar den annorlunda? Finns det stora odlingar i sverige?
Postat av: Sanna :D
Det är väl nedlagt har jag för mig!?
Postat av: Anton J
Precis vad är det som är skadligt för samhället?
Postat av: Olivia
Sanna: Av de jag hittat på Internet så uppfattade jag det som att det var nerlagt i sverige iaf kanske, men de finns säkert odlingar i andra länder. :)
Amanda: ja de borde kanske finnas ett annat sätt att göra det här på så att de inte finns en chans att vi eller andra individer får i sig denna "potatis", jag tycker att GMO-potatis är dåligt. :)
Trackback