Genmodifierad mat

Kan det vara farligt att äta GMO? Ta reda på mer om GMO och diskutera. Det är viktigt att vara källkritiskt till det du läser!

I genmodifierade organismer är ofta de gener man satt in inte främmande för våra magar. De kommer många gånger från andra växter, bakterier eller fiskar som ibland passerar våra tarmar. Men trots detta finns det en seriös diskussion om risker med mat från genmodifierade mikroorganismer, växter och djur.

Ett problem med GMO mat skulle kunna vara att genen slår sig ner på ett olyckligt ställe i växtens eller djurets arvsmassa. Kanske så att den slår ut någon gen som normalt finns där, eller slår på användningen av en gen som annars bara används under embryoutvecklingen. Kanske en sådan händelse kan leda till att den modifierade varelsen börjar tillverka ett giftigt ämne? Eller att det uppkommer problem för allergiker.

En annan diskussion handlar om det faktum att en del genmodifierade växter bär på gener som ger motståndskraft (resistens) mot ett vissa antibiotika. Dessa gener har ingen funktion i den färdiga grödan utan är en rest från det gentekniska konstruktionsarbetet.

 

http://genteknik.sandboxen.net/debatt/64-etik-risker-maenniska/136-gm-mat-farlig.html

 

 

/Amanda Nordström och Oline Krekula


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0