stenåldersdieten

Stenåldersdieten

Syftet med dieten är dels för att gå ner i vikt men även för att må bättre. Dieten kan även minska risken för dagens välfärdssjukdomar som magproblem, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck. Forskare menar att människan ska äta så som vi gjorde på stenålder och undvika att äta det som vi själva har tagit fram. Sådan mat som skall undvikas enligt denna metod är spannmål, raffinerat socker och salt, margarin, smör, mjölk, baljväxter samt halvfabrikat.

Det man enligt stenåldersdieten skall äta är kött, fisk, ägg, bär, frukt, nötter, grönsaker och rotfrukter. Mat som människan själv tagit fram är tillexempel bröd, pasta, mjölk och raffinerat socker ska undvikas.

Vi kan ta fram all stenålderns mat själva men vissa nötter, frukter, kött och grönsaker måste importeras från andra länder.

Äter man för mycket kött och fisk kan det lätt hända att dessa arter blir utrotade om vi förbrukar mer än vad som odlas. Detta är såklart en direkt påverkan på miljön på ett negativt sätt.

Problemet med denna diet är att den kan vara för resurssnål för en hållbar utveckling eftersom man tar upp så mycket fisk och skjuter så mycket kött osv. Ett annat problem är att man kan bli yrslig och få andra bieffekter pga. att man inte äter kolhydrater. Därför är det viktigt att få i sig mycket fett genom nötterna och fisken istället.

En bra meny att äta om man går på stenåldersdieten är tex äggomelett med grönsaker och skinka i till frukost. Till lunch fisk, mos gjort av morötter och grönsaker till. Till middag kött (stek), grönsaker och ungs rostade rotfrukter. Mellan måltiderna, till mellanmål kan man äta frukt och nötter.

 

 

http://www.dietguiden.com/stenaldersdieten.php

http://www.ganerivikt.se/dieter/stenaldersdieten/
//Amanda & Oline

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0